Gezonde thuiswerkplek
Door de Coronacrisis werken steeds meer mensen thuis. Fysiotherapeuten zien hierdoor een flinke stijging in fysieke klachten veroorzaakt door thuiswerken. (https://www.nu.nl/coronavirus/6073961/fysiotherapeuten-zien-aantal-klachten-door-thuiswerken-toenemen.html)
Het advies vanuit de rijksoverheid is om zoveel mogelijk thuis te werken gedurende de Covid-19 crisis. Voor een korte periode is dit niet zo’n probleem, maar we zijn nu al een half jaar verder en dat is terug te zien in de klachten. Een thuiswerkplek moet net als het kantoor ergonomisch zijn. Maar wat is nu de beste oplossing en waar ligt de verantwoordelijkheid?
Evelien Koekkoek is interieurarchitect (www.koekkoek.me) gespecialiseerd in gezonde kantoren, momenteel bestaan haar werkzaamheden ook uit het ‘checken’ van thuiswerkplekken en hierover adviseren zodat medewerkers zo gezond mogelijk blijven. Zij geeft de volgende adviezen.
Ontstaan van fysieke klachten.
Fysieke klachten ontstaan met name door langdurig te werken in dezelfde (verkeerde) houding. Veel thuiswerkers hebben geen plaats in hun woning om een fatsoenlijke werkplek in te richten en werken aan een keukentafel. Zo’n tafel is vaak te hoog om aan te werken, waardoor de schouders worden opgetrokken. Het gebrek aan een extra monitor zorgt voor nekklachten. En het zitten op een keukenstoel geeft rugpijn. Daarnaast bewegen veel thuiswerkers minder dan wanneer zij dagelijks naar kantoor gaan. De beperkte bloedsdoorstroming veroorzaakt een disbalans in de bloedsuikerspiegel, wat zeer schadelijke gevolgen kan hebben, zoals diabetes type 2.
Wisselen van houding
Een ideale werkplek is een zit/sta hoogte verstelbaar bureau en een ergonomische (goed afgestelde) bureaustoel. In de meeste huishoudens zijn deze middelen niet aanwezig. Gelukkig zijn er andere oplossingen die bijdragen aan een gezonde werkomgeving. Regelmatig wisselen van houding is het beste wat we kunnen doen voor ons lichaam, we zijn niet gebouwd om constant in dezelfde houding te zitten. Probeer zeker ieder uur te wisselen van houding en op te staan. Een sta-werkplek maak je heel gemakkelijk thuis met behulp van een strijkplank. Ook hebben sommige mensen een barretje bij hun keuken, waar je met schoenendozen en boeken, tot de juiste hoogte kan komen. Af en toe op de bank werken, bijvoorbeeld om iets te lezen kan geen kwaad. Zolang je maar in beweging blijft. Ook zitten op een ergonomische kruk zorgt voor meer beweging. Je traint hier zelfs je core-stabiliteit mee, wat gunstig is voor mensen met rugklachten. Het voordeel is ook dat zo’n kruk een stuk beter in het interieur past dan een zakelijke bureaustoel.
Verantwoordelijkheid voor een gezonde werkplek
Een werkplek mag geen schade opleveren aan de werknemer. De regelgeving hier omtrent is vastgelegd in de Arbo (arbeidsomstandigheden) wet. Zowel de werkgever als de werknemer zijn verantwoordelijk voor gezonde arbeidsomstandigheden. Voor een werkplek die langer dan 2 uur wordt bezet, gelden er specifieke ergonomische regels. Dit geldt ook voor een thuiswerkplek, mits de werknemer verplicht wordt om (Minimaal 1/5e van de totale werktijd) thuis te werken. Als de werknemer verplicht thuis werkt, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om te controleren of de thuiswerkplek voldoende veilig is om aan te werken. Dit kan door middel van een thuiswerkplek check. https://vita2move.nl/online-check-thuiswerkplek/
Uit de thuiswerkplek check komt een advies. Mochten er producten aangekocht moeten worden, kan de werkgever dit via de werkkostenregeling (WKR) doen. Uiteraard is de werknemer verantwoordelijk voor het veilige gebruik van de producten.
Ergonomie op de thuiswerkplek
Behalve de lichaamshouding zijn er ook andere ergonomische facetten om op te letten bij het thuiswerken. Een extern beeldscherm zorgt voor voldoende afstand tussen de ogen en het beeld, het beeldscherm moet op ooghoogte worden afgesteld om nekklachten te voorkomen. Als het beeldscherm te laag is, kan je dit verhogen met boeken. Het werken met twee beeldschermen is voor veel werknemers zelfs een stuk productiever. Een los toetsenbord zorgt ook voor een betere beeldscherm afstand en voor een betere ondersteuning van de armen. Een losse (ergonomische) muis voorkomt verkrampingen in de onderarmen en klachten aan polsen. Deze ergonomische producten zijn vaak gemakkelijk aan te schaffen en te plaatsen en zorgen voor meer werkcomfort en een gezonde thuiswerkplek.
Lees deze blog voor meer tips voor een gezonde thuiswerkplek http://koekkoek.me/8-tips-voor-een-gezonde-thuiswerkplek/.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.