Het iXperium test de Wigli
Wigli ingezet bij laboratorium voor nieuwe onderwijsvormen
Voor veel kinderen is stilzitten niet de oplossing, Zij willen bewegen en heen en weer rennen. Verplicht stilzitten voelt dan als een nauwsluitend korset. De Wigli geeft kinderen de vrijheid om te bewegen. Door de bewegingsvrijheid kunnen zij hun energie kwijt en zich langer concentrerenterwijl ze op de Wigli zitten.Het iXperium dat gevestigd is in de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) experimenteert sinds september 2017 met de Wigli. In dit laboratorium voor onderwijsvernieuwing worden nieuwe methoden en middelen gebruiktom te kijken hoe deze in de praktijk werken. Itske Tersteeg en Debby Cobben van het iXperium vertellen over hun ervaringen met de Wigli.
“De kinderen worden blij van de Wigli. Juist kinderen die willen bewegen, kunnen op de Wigli hun ei kwijt, zonder dat ze de hele tijd rondlopen,” zegt Itske. “De kinderen kunnen bij ons op meerdere manieren werken. Zowel zittend op de grond als staand of zittend aan een tafel. In de ruimte is verschillend zit meubilair aanwezig. De Wigli valt op door het mooie en opvallende design. De meeste mensen gaan er meteen op zitten en bijna iedereen is enthousiast. Zeker de kinderen, zij gaan er niet meer vanaf!”
In het iXperium komen de kinderen meestal voor een dagdeel en zijn ze dus niet de hele dag aanwezig. Maar de Wigli in de klas biedt uitkomst en kan ingezet worden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij een instructie als iedereen de aandacht heeft op de leerstof, dan kan het kind dat ook wil bewegen de Wigli gebruiken.
Ook voor de wiebelkinderen die moeite hebben met stilzitten kan de Wigli veel betekenen.
“Kinderen die moeite hebben met stilzitten gaan met hun stoel gaan schuiven of rondlopen, waardoor ze andere kinderen afleiden. Op de Wigli kunnen ze blijven zitten en toch bewegen, waardoor er meer rust is in de klas. De kinderen die graag bewegen of moeten bewegen kunnen zich beter concentreren en zullen beter presteren.“
Debby ziet ook de voordelen van de Wigli . “Ik ben voorstander van wisselend meubilair. Het is goed als er voldoende afwisseling is en kinderen zelf kunnen kiezen. Op een Wigli ben je je bewust van je houding en dat zorg ervoor dat je beter gaat zitten.”
“We willen de kinderen en de leerkrachten laten ervaren dat er veel verschillende manieren zijn om te zitten in de klas. Wij hebben zitballen, wipwapstoelen, banken, zitzakkenen matten en nu ook de Wigli. En de Wigli is een hele goede aanvulling op dit aanbod.”
“Ik denk dat de Wigli heel fijn is voor kinderen, maar ze moeten er wel aan wennen. Als kinderen te druk en wild zijn, vergeten je dat je er vanaf kan vallen, net zoals bij de zitballen. In het begin moet je ze dus wel goed begeleiden.”
Itske Tersteeg is verbonden aan het iXperium als Mentor Media en Educatie en is daarnaast leerkracht op het Voortgezet Speciaal Onderwijs.
Debby Cobben is docent bewegingsonderwijs.
Reacties (3)
Wigli
- 16-05-2018
Beste AMM, De Wigli kan zowel overprikkelde (drukke) als onderprikkelde (dromerig, afwezig) kinderen helpen zich beter te concentreren. Meer hierover lees je in het boek 'Wiebelen en friemelen' in de klas. vriendelijke groet, Wigli
AMM
- 15-05-2018
Beste mensen Hebben jullie met dut meubelstuk ook ervaring met kinderen die concentratie problemen hebben, of dromerig zijn? Mogelijk activeert het de leerling ?
Graag zou ik deze testen voor 4 lln Hoe kunnen we dit regelen? C. Reinders@adviesenbegeleiding.nl 06-41041150